فن آوری نوین
محمد برکات، کریستین ادر، تیمو هانکه
آنا جوادپور، جواد وحیدی، رحیم اصغری
شومیز
194
فن آوری نوین
محمد برکات، کریستین ادر، تیمو هانکه
آنا جوادپور، جواد وحیدی، رحیم اصغری
شومیز
194
محمد برکات، کریستین ادر، تیمو هانکه
آنا جوادپور، جواد وحیدی، رحیم اصغری
شومیز
194
1401
200
1
رمزنگاری دانشی است برای روشهای انتقال و ذخیرهی امنِ دادهها. کتاب مقدمهای بر رمزنگاری نوشتهی محمد برکات، تیمو هانکه و کریستین ادر، تغییر دادن متن پیام را با استفاده از الگوریتم رمز و بر پایهی اصول ریاضی و نظریهی اعداد و آمار آموزش میدهد.
رمزشناسی از دو حوزهی رمزگذاری و پنهانکاری تشکیل شده است. رمزگذاری شاخهای از علوم کامپیوتر و ریاضی است که بر ارتباط امن بین دو طرف با وجود شخص ثالث یا دشمن تمرکز دارد و بر روشهایی مثل آشکارسازی، پنهانسازی، امضا و اعداد تصادفی مبتنی است. کتاب مقدمهای بر رمزنگاری (An introduction to cryptography) مجموعه یادداشتهای درسی محمد برکات (Mohamed Barakat)، تیمو هانکه (Timo Hanke) و کریستین ادر (Christian Eder) است که برای درس رمزنگاری در دانشگاههای آلمان ارائه شده است. آنها در این منبع علاوهبر شرح مفاهیم پایه، مفاهیمی مثل حالتهای رمز، نظریهی اطلاعات، توالیهای شبهتصادفی، رمزهای متقارن بلوکی مدرن، سیستمهای رمزنگاری کلید عمومی و امضاهای دیجیتال را مورد بررسی قرار میدهند.
چهار اصل اساسی رمزنگاری در این کتاب محرمانگی، یکپارچگی داده، تعیین اعتبار و عدم انکار عنوان شدهاند. امروزه بهطورکلی دو طرح متفاوت وجود دارد؛ از یک طرف، طرحهای متقارن که در آن هر دو طرف برای رمزگذاری ارتباطات خود باید کلید یکسانی داشته باشند. به این منظور آنها باید در ابتدا کلید را بهطور ایمن مبادله کنند. از سوی دیگر، در سال 1976 مفهوم طرحهای نامتقارن به وجود آمد که در آن طرفین ارتباط دارای یک کلید خصوصی و عمومی هستند. کلید عمومی را میتوان با هر کسی به اشتراک گذاشت، بنابراین طرف اول ارتباط میتواند از آن برای رمزگذاری پیامی برای دیگری استفاده کند. اما فقط نفر دوم میتواند با کلید خصوصی مربوطه، پیام رمزگذاری شدهی طرف اول را رمزگشایی کند.
در کتاب مقدمهای بر رمزنگاری چندین ساختار رمزنگاری معروف مانند سیستم رمزنگاری RSA، DES (استاندارد رمزنگاری دادهها)، AES (استاندارد رمزگذاری پیشرفته)، ECC (رمزنگاری منحنی بیضوی) و بسیاری ساختار دیگر را کشف خواهیم کرد. همچنین مروری بر رمزهای بلوکی، رمزهای جریان و رمزهای تاریخی خواهیم داشت. در فصلهای آخرِ کتاب بیشتر درمورد تصادفی و شبه تصادفی بودن صحبت میشود. وجود نکته، تمرین و مثال در کتاب مقدمهای بر رمزنگاری، به فهم مفاهیم پیچیده و تخصصی کمک میکند.
این کتاب حاوی مفاهیم تخصصیِ رمزنگاری برای مهندسین و متخصصینِ رشتههای کامپیوتر و ریاضیات است.