فن آوری نوین
رضا لشگری، جواد حسن نتاج جلوداری
شومیز
153
فن آوری نوین
رضا لشگری، جواد حسن نتاج جلوداری
شومیز
153
رضا لشگری، جواد حسن نتاج جلوداری
شومیز
153
1402
200
1
کتاب هوش مصنوعی در قوه قضائیه نوشتهی رضا لشگری و جواد حسن نتاج جلوداری، مفهوم هوش مصنوعی را تشریح میکند و میکوشد کاربردهای آن در فرآیندهای قضائی را توضیح دهد. این کتاب پس از مرور تاریخچهی هوش مصنوعی، مزایا و معایب و چالشهای آن در سیستمهای حقوقی و قضائی را مرور میکند و از ابزارهایی میگوید که این فناوری میتواند در اختیار سیستم بگذارد.
یکی از فناوریهای روز دنیا که مدتی است محل بحثوجدل هم شده، هوش مصنوعی است. این تکنولوژی قابلیتهای زیادی دارد و پیشبینی میشود تمام حوزهها کاری و شئون زندگی را متحول کند. طبیعتاً سیستمهای قضائی هم از این جریان مستثنا نیستند و دیر یا زود آنها هم تحت تأثیر هوش مصنوعی قرار میگیرند. کتاب هوش مصنوعی در قوه قضائیه نوشتهی رضا لشگری و جواد حسن نتاج جلوداری به همین موضوع پرداخته و کوشیده نقش این فناوری در سیستم قضائی را بررسی کند. به این معنا که از هوش مصنوعی چطور میتوان در محاکم کیفری و دادگاهها استفاده کرد. ایدهی کتاب بر این است که نمیتوان جلوی این پیشرفت را گرفت و آن را محدود کرد. بلکه باید از آن به نفع سیستم بهره برد و امکانات آن را در اختیار گرفت تا بتوان دادگاهها را مدرن و چابکتر کرد. در همین راستا نویسندگان در ابتدا به مفهوم هوش مصنوعی اشاره میکنند و میکوشند تعریف دقیقی از این تکنولوژی ارائه بدهند. در ادامه این بحث را به سیستم قضائی میکشانند و از اثرات مثبت و منفی آن بر این دستگاه میگویند. همینطور محدودیت هایی که قوهی قضائیه در این زمینه دارد و چالشهایی که با آن مواجه خواهد شد را مرور میکنند.
هوش مصنوعی یکی از شاخههای علوم کامپیوتری است که در نیمهی قرن بیستم ابداع شد. این تکنولوژی قرار بود به کامپیوترها این امکان را بدهد تا بتوانند بهصورت مستقل و هوشمندانه و خودکار فکر کنند. ایدهی اولیه هوش مصنوعی متعلق به آلن تورینگ بود که اعتقاد داشت اگر انسانها میتوانند با منطق فکر کنند و تصمیم بگیرند، چرا ماشینها نتوانند؟ فلسفهی او بهمرور توسعه پیدا کرد و چند دههی بعد به خلق الگوریتمهایی منتهی شد که میتوانستند به شکلی منطقی در عبارتها جستجو کنند. بعدتر با توسعهی مفهوم کلان دادهها، شبکههای عصبی و الگوریتمهای یادگیری عمیق، هوش مصنوعی هم تکامل خیلی زیادی یافت و به خیلی از حوزهها راه پیدا کرد. در یک دههی اخیر از این فناوری به شکلی گسترده برای کارهایی مثل تشخیص خودکار چهره و اشیاء، تصویربرداریهای پزشکی یا تحلیلهای مالی استفاده شده است. امروز اما هوش مصنوعی به زندگی روزمره هم وارد شده و هر کسی میتواند از آن برای کارهای حرفهای یا سرگرمی استفاده کند. طبیعتاً سیستم قضائی هم به زودی از این تکنولوژی تأثیر خواهد پذیرفت.
مطالعهی این کتاب به کارشناسان و مدیران قوهی قضائیه پیشنهاد میشود.